Petak, 20 Listopad 2017 07:03

Trebižaćanin Vlado Vrankić – najstariji živući glazbar u Pločama

Glazbena kultura jedno je od najvažnijih identifikacijskih obilježja neke sredine, a njen „zaštitni znak“ u Pločama je Vlado Vrankić, najstariji živući član nekadašnje „Gradske glazbe“. Ovaj uskoro 89-ogodišnji vitalni umirovljenik, desetljeća svoga života posvetio je glazbi, a njegov dolazak u Ploče, sada već davne 1964. godine, odlučujuće je utjecao na kulturne događaje ne samo u Pločama nego i šire.

Glazbu je zavolio kao dječačić u svome rodnom Trebižatu kod Čapljine, gdje je započeo školovanje. U rodnom mjestu, kao i većina članova njegove obitelji, kao 15-ogodišnjak se uključio u rad HKUD „Seljačka sloga“ i svirao bariton. „Već tada sam znao da će ljubav prema glazbi i društvenom radu obilježiti moj život.

Sjećam se i prve pjesme koju sam naučio –Glazbenici Ploče (2) Ej Slavonijo, zemljo plemenita. Gdje god me život „nosio“, uz svakodnevne učeničke, obiteljske i radne obveze, nalazio sam vremena za rad u kulturno umjetničkim društvima“, prisjeća se Vlado.

Za vrijeme školovanja postao je član KUD-a „Lisinski“, a nakon školovanja i dobivanja prvoga posla u Vinkovcima, gdje je, kao prometnik vlakova, započeo preko četiri desetljeća dugi radni staž u željeznici, postao je član KUD-a „Maksim Gorki“.

Kada ga je životni put odveo u Ploče, gdje je obavljao poslove prometnika, instruktora, šefa kolskog ureda i operativnog pomoćnika šefa stanice, Vlado se uključio u „Gradsku glazbu“, zajedno s članovima svoje uže i šire obitelji, a četiri godine bio je i njen predsjednik. „Limena glazba u Pločama osnovana je 1972. godine i njen prvi voditelj bio je Franjo Milićević, kojega je, nakon otprilike dvije godine zamijenio Mate Sušac, da bi na toj poziciji ostao do 1993. Nakon toga, Glazba je prešla na amatersko vođenje, što je, na žalost, bio početak njenog kraja. Šteta, jer bili smo jako dobri, nastupali smo po Slavoniji, dva puta smo predvodili Vinkovačke jeseni, a imali smo bezbroj nastupa po Makarskoj, Sinju, Glazbenici Ploče (3)Dubrovniku i drugim gradovima. Bili smo respektabilan član Udruženja limenih glazbi srednje Dalmacije, u kojem je bilo 12 Glazbi“, kaže Vlado, koji je, pri Glazbi, 1979. godine osnovao „Dalmatinsku klapu“. Prvi nastup imali su 27. srpnja 1980., a uspjeh postignut tim nastupom rezultirao je velikim interesom za klapsko pjevanje u Pločama.

Krajem 1980. Vrankić je formirao Inicijativni odbor za osnivanje prvog kulturno – umjetničkog društva na ovim prostorima. Uz potporu tadašnje RO „Luka Ploče“, Željezničkog čvora Ploče i „Interšpeda“ Ploče, nakon obavljenih svih poslova oko osnivanja, 13. siječnja 1981. utemeljen je RKUD „Jadran“, danas KUD „Ploče“. KUD Ploče„Od osnivača društva, sve do danas, Vlado je nositelj pozitivnih ideja i najveći zagovornik širenja kulturno – umjetničkog amaterizma. Iz raznih razloga, prvenstveno zbog nedovoljnih financijskih sredstava, nismo uspjeli realizirati ni dio njegovih želja. Iako u poodmakloj životnoj dobi, on je i danas „dobri duh“ ovoga KUD-a“, istaknut će Zdenko Jelavić, predsjednik KUD-a Ploče.

„Glazba je prevažna u našim životima. Oplemenjuje ljude, čini ih boljima, odgovornijima, discipliniranijima. Zato mi je žao što u Pločama više nema limene glazbe. Šteta, jer u gradu ima jako puno talenata. Nadam se da će se pojaviti entuzijasti i oživjeti je“, zaključio je Vlado, čiji je rad na tome polju prepoznat i prije nekoliko godina uručena mu je Nagrada Grada Ploča za životno djelo, zbog izuzetnog doprinosa realizaciji glazbene kulture i folklora u Pločama.

Kontakt Društva

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga

Dom kulture Trebižat

88300 Čapljina, BiH

E-mail: hkud.seljacka.sloga@tel.net.ba

Telefon: +387 36 808 617

Fax: +387 36 808 617

Mjesna Zajednica

Trebižat bb (Dom kulture)

88300 Capljina, BiH

E-mail: mjesna.zajednicatrebizat@facebook.com

Telefon: +387 36 808 720

Copyright © 2007 - 2017 trebizat.com. All Rights Reserved.