Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2016 23:01

Priopćenje HKUD ''Seljačka sloga'' Trebižat – Čapljina o IX. Međunarodnom susretu klapa u Trebižatu

Međunarodni susret klapa u Trebižatu se organizira od 2008. godine iako je sama ideja još i starija. Od samog početka pozivaju se renomirane klape iz BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske s krilaticom kako ''Kultura nošena na krilima maestrala ne prepoznaje granice''. Sama organizacija Društvu nije predstavljala problem jer smo poznati kao dobri domaćini, a broj  i stručnost volontera nikad nije bio upitan.  Počeci nisu bili nimalo lagani, članovi organizacijskog odbora  posuđivali su svoj novac Društvu dok se putem natječaja ne bi osigurao, a znalo je potrajat i to znaju svi oni koji se godinama kulturom bave. Vremenom susret klapa u Trebižatu postaje prepoznatljivi  ''Brend'' kojim se s ponosom može pohvaliti Trebižat, Čapljina i BiH te se nižu pohvale za organizaciju od sudionika i kulturne javnosti.

Ovogodišnji  IX. Međunarodni susret klapa u Trebižatu održan je u četvrtak 25. kolovoza i okupio je 11 klapa na radost brojne kulturne javnosti pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i Načelnika općine Čapljina te uz potporu generalnog sponzora Vijeća Ministara BiH. Publika je s pravom uživala u izvedbi klapa što su prenijeli  brojni mediji.  Tradicionalno, poslije koncerta je organizirano zajedničko druženje i večera za sudionike i uzvanike na terasi doma kulture u Trebižatu. Ovogodišnje druženje bilo je iznimno veselo i trajalo je do pred zoru.

Već ujutro, dok smo ispraćali zadnje sudionike, počele su stizati prijetnje članovima Organizacijskog odbora, kazivali su nam kako će nas sahraniti i napraviti kaos, a dolazile su od strane pojedinca koji se predstavljao u ime gospodina Milenka Soče.  Posebno su na udaru bili Zrinko Vrankić, predsjednik Društva i Miro Brajković, član Organizacijskog odbora i predsjednik Nadzornog odbora Društva. Društvo je ucjenjivano da se očituje zašto Milenko Soče nije mogao ući na večeru poslije koncerta na terasu Doma kulture. Predsjednik Društva se očitovao kratko i jasno: ''Stav organizacijskog odbora od početka organiziranja manifestacije je da večera bude planirana za sudionike i pokrovitelje i sponzore. Dotični gospodin nije nijedno od toga. Za daljnju suradnju stojimo na raspolaganju''. Nakon toga počelo je blaćenje Društva i pojedinaca iz organizacijskog odbora putem medija.

U ime istine osjećamo dužnost ,kao organizator Međunarodnog susreta klapa u Trebižatu, očitovat se o događaju. Na sjednici organizacijskog odbora, održanoj u ponedjeljak 29. kolovoza 2016. analizirali smo manifestaciju, a posebno spomenuti događaj. Na mjestu samog koncerta nalazila su se dva reda stolica koja su bila vidno obilježena i predviđena za pokrovitelje i  uzvanike.

U skladu sa protokolom Društvo je zadužilo osobe iz organizacije da  uzvanicima ponude određena mjesta za sjedenje.

Dolaskom gospodina Milenka Soče na koncert  njegovi simpatizeri, mimo protokola i na neprimjeren način  preuzimaju ulogu domaćina te ga smještaju na mjesta rezervirane za uzvanike.

Stav je organizacijskog odbora  kako se gospodin Soče trebao obratiti osobama za protokol kako bi mu  ponudili odgovarajuće mjesto. Kao organizatori smo uočili nepoštivanje protokola, ali nismo reagirali kako ne bismo narušili pozitivnu atmosferu.

Poslije koncerta, na vratima terase, gdje su se dočekivali sudionici i po protokolu pozvani  uzvanici,  nalazilo se nekolicina osoba iz organizacijskog odbora zaduženih za  doček istih. Kad je naišao gospodin Soče uljudno mu je priopćeno kako je  večera predviđena za sudionike i uzvanike.

Na to se gospodin Soče okrenuo i sam otišao. Nikakvih pogrdnih riječi niti fizičkog kontakta između gospodina Soče i organizatora nije bilo.

Široj javnosti  smo dužni pojasniti kako Društvo organizira brojne manifestacije i druženja,  ''Božićni koncert'',  ''Koncert u povodu blagdana Velike Gospe'', na kraju kojih se tradicionalno sve nazočne pozove na domjenak i druženje. Tako je bilo i prije dva tjedna  poslije koncerta u povodu blagdana Velike Gospe te nitko nije branio gospodinu Soči  nazočiti koncertu i ostati na druženju  i domjenku. Spomenuti  se gospodin nije pojavljivao.

Njegov dolazak na Susret klapa najviše je podsjećao na tekst iz Biblije ''Pouka o poniznosti'' iz Evanđelja po Luki - Lk. 14,1.

U svezi  tekstova u kojima su izrečene brojne laži ističemo i pojašnjavamo:

- Gospodin Milenko Soče, kandidat  za načelnika na predstojećim izborima, nije u Trebižatu napadnut, protjeran i slično. Jedino nasilje svojim su ponašanjem prouzročili  pojedinci koji su u njegovo ime blatili naše Društvo.

- Nikada gospodin Soče novac nije davao nikomu osobno, već bi uvijek Društvo uputili zamolbu za sponzoriranje tvrtci ''Plantaže'', čiji je on direktor, a tvrtka bi uplatila određeni iznos putem tekućeg računa kao naknadu za promociju tvrtke na određenim manifestacijama. Redovito smo  uručivali zahvalnice za sponzorstvo te  do sada tvrtka ''Plantaže'' nije imala primjedaba. Među sponzorima ovogodišnjeg Susreta klapa, tvrtka  ''Plantaže'' nije bila sponzor.

- Vrijeđanje gospodina Mire Brajkovića ponajviše  govori o pojedincima i o onima u čije ime to čine. Miro Brajković je aktivni član Društva već 31 godinu, častan je dragovoljac domovinskog rata i aktivni darivatelj krvi. U upravnom odboru Društva je od 2000. do 2004., predsjednik Društva 2004. – 2012., predsjednik Nadzornog odbora Društva od 2012. Učitelj je i novinar, obiteljski čovjek čiji su se pretci isto tako revno zalagali za napredak Društva. S ponosom nosi naziv Učo kao prije njega mnogi  uzorni Trebižaćani.  Nositelj je priznanja Hrvatskog sabora kulture za 30-godišnji  rad u Društvu.

- Između ostalog, Društvo je jedan od utemeljitelja Založbe kralja Tomislava i s njome ima odličnu suradnju te je u više  navrata stalo u obranu  Založbe kada je njezino funkcioniranje dovedeno u pitanje što očito nije bilo poznato pojedincima koji su, pozivajući se na Založbu, iznosili neistine o spomenutom događaju te tako doveli u pitanje buduću suradnju. Svi predstavnici  Založbe su pozivani i redovito posjećuju naša  kulturna događanja.

Svi  članovi Društva angažirani za provedbu manifestacije IX. Međunarodni susret klapa ponašali su se sukladno Protokolu usvojenom na sjednici  Organizacijskog odbora. Zbog svega navedenog, Organizacijski odbor odbacuje  i osuđuje sve neistine izrečene o Društvu i njegovim istaknutim članovima.

Tolerancija, uljudnost, dostojanstvo čovjeka  imperativ je  HKUD ''Seljačke sloge'' Trebižat te je zato  neprihvatljivo  ponašanje pojedinaca koji  prijetnjama i ucjenama  nastoje naštetiti  Društvu kako bi sebi priskrbili predizbornu pozornost.

Organizacijski odbor

''Pouka o poniznosti'' iz Evanđelja po Luki - Lk. 14,1

Kontakt Društva

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga

Dom kulture Trebižat

88300 Čapljina, BiH

E-mail: hkud.seljacka.sloga@tel.net.ba

Mjesna Zajednica

Trebižat bb (Dom kulture)

88300 Capljina, BiH

E-mail: mjesna.zajednicatrebizat@facebook.com

Copyright © 2007 - 2017 trebizat.com. All Rights Reserved.