Muška klapa “Trebižat”

Iako je obnovila rad početkom 2007. godine, muška klapa „Trebižat“ ima bogato povijesno iskustvo. U Trebižatu se višeglasno pjevanje njeguje od davnina, te tako je 60-tih godina postojao muški zbor sastavljen od članova puhačkog orkestra i drugih mještana. Krajem istog desetljeća osnovana je prva muška klapa čiji je voditelj bio Trebižaćanin prof. Frano Prskalo. Tadašnji sastav klape ostvario je mnogobrojne nastupe u okviru Društva i samostalno.

Novi sastav klape od samog početka bilježi vrlo uspješan klapski put sa voditeljem Draženom Laskačem izvodeći tradicionalne klapske dalmatinske pjesme te moderne obrade hrvatskih pop i rok pjesama. Svojom svježinom, originalnošću, upornošću koja naravno izvire iz iskrene ljubavi prema klapskom pjevanju, pravi potencijal klape vrlo brzo izlazi na površinu. Predvođeni novim voditeljem, sjajnim maestrom profesorom Ivicom Kalebom, klapa doživljava ogroman pomak u kvaliteti. Trud i rad rezultira snimljenim CD-om pod naslovom „Akordi sa kamena“ skupa sa ženskom klapom „Lira“, na kojem se nalaze obrade hercegovačkih napjeva koje je aranžirao maestro Ivica Kaleb.

Klapa danas pored klapskih pjesama i modernih obrada izvodi obrade popularnih narodnih pjesama, koje su odlično prihvaćene od strane slušateljstva što je svakako dobar znak u kojem smjeru valja ići. Posebno se ističe popularna pjesama „Moja Hercegovina“ od Mate Bulića. Nemoguće je nabrojati mnogobrojne nastupe klape te dovoljno je reci da klapa osim u BiH zabilježila značajan broj nastupa u Republici Hrvatskoj te Crnoj Gori!

Zajedno sa ženskom klapom domaćini su Međunarodnoga susreta klapa koji se svake godine u mjesecu kolovozu iza blagdana Velike Gospe održava u Trebižatu.

Back to top