“Pokladari”

Maškare su jedan od najstarijih narodnih običaja. U dalekoj povijesti bijahu to poganski običaji, a danas, maškaranje je sastavni dio kultura i običaja mnogih naroda svijeta. Sve ukazuje na najstarija vjerovanja i vidljivi su tragovi kroz legende i tradiciju, koji su ostali do naših dana. Tjerati zlo, zimu, nedaće i veselo navijestiti dolazak proljeća i vedrijeg razdoblja, čini se kao osnova ovih običaja. Organizirano maškaranje na području općine Čapljina postojalo je i na početku 20 stoljeća, kada su i Trebižaćani skupa sa žiteljima Čapljine, organizirali maškarske zabave u gradu. Vlasti u to vrijeme često su zabranjivale maškarske zabave jer su smatrali da je maškaranje vjerski običaj, stoga sve do 80-tih godina, bilo je potrebito odobrenje Komiteta i SUP-a da bi se ovakve zabave mogle organizirati.

Organiziranog maškaranja u Trebižatu nije bilo sve do 1964. godine, kada aktivni član HKUD «Seljačka sloga», Mladen Sušac dolazi na pomisao da se organizira prvi maškarski bal (zabava) pod maskama, u Domu kulture u Trebižatu. Mladen Sušac je u navedeno vrijeme obnašao dužnost tajnika Društva, te je skupa sa Ljubom Trtanom i još nekim članovima Društva, uspješno organizirali prvi bal pod maskama. Maškare se od tada redovito organiziraju svake godine, u mjesecu veljači u trajanju od dva dana. Prvi dan maškara organizira se velika povorka prema Čapljini, gdje se na središnjem trgu kralja Tomislava čita optužnica Marku Krnjevalu, za sva nedjela koja je počinio u tijeku godine.

Drugog dana maškara, poslije povorke kroz Čapljinu, održava se suđenje Marku Krnjevalu i spaljivanje istog ispred Doma kulture, poslije čega se organizira bal pod maskama kada stručni žiri bira najbolje maske, koje dobivaju vrijedne nagrade.

HKUD «Seljačka sloga» je glavni organizator maškara, ali pripreme za iste počinju mnogo ranije kada se formira maškarski odbor, u kojem su uključeni osim aktivni članova Društva i drugi žitelji Trebižata koji svesrdno pomažu maškare i Društvo.

Krajem 20 stoljeća maškare u Trebižatu prerastaju u Karneval fest, u koji su uključena mnoga naselja u Čapljinskoj općini sa svojim maškarskim skupinama.

Tradicija organiziranog maškaranja u Trebižatu je izravno utjecala da grad Čapljina dobije status Karnevalskih evropskih gradova, gdje se organizira veliki Međunarodni ljetni karneval u kojem učestvuju mnoge skupine iz BiH kao i iz drugih Karnevalski europskih gradova.

Back to top