Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala našeg sugrađanina

Zagreb – Pantovčak, četvrtak 27. lipnja 2019.

Danas je Predsjednica Republike Hrvatske,  Kolinda Grabar Kitarović, na  ceremoniji  u prigodi Dana državnosti RH, dodijelila  mr. Kažimiru Vrankiću, našemu sugrađaninu i HARNOM TREBIŽAĆANINU,  odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge za gospodarstvo.

Prigodom dodjele Predsjednica je istaknula: “Svi ovi uspjesi predstavljaju mozaik onoga što jesmo. Što čini naš ukupni identitet. Jer, kao što često ističem, najveći brend Hrvatske njezini su ljudi, njezini državljani. Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva”.

Naime, nakon što je Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) u studenome 2005. pokrenula međunarodnu arbitražu protiv Republike Slovenije radi nadoknade štete zbog neisporučene električne energije iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), Međunarodni arbitražni Tribunal za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu objavio je 17. prosinca 2015. konačni pravorijek. Na temelju pravorijeka Republika Slovenija mora isplatiti HEP-u 43,1 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz NEK-a u razdoblja od 1.7.2002. do 19.4.2003. godine. Republika Slovenija je do kraja siječnja 2016. u cijelosti ispunila svoju obvezu prema HEP-u. U ovom kompleksnom i dugotrajnom sporu, izradu energetskih, ekonomskih i pravnih uporišta su koordinirali i dijelom pripremali mr.sc. Kažimir Vrankić dipl.ing. (u funkciji voditelja Tima za NE Krško, člana Uprave HEP-a i Direktora nadležnog Sektora za strategiju i razvoj)  i mr.sc. Josip Lebegner, dipl.ing. (u funkciji voditelja Tima za NE Krško, rukovoditelja Službe za nuklearne elektrane i pomoćnika direktora Sektora za strategiju i razvoj).

 

Back to top