FOTO | Puhački orkestar sudjelovao u proslavi Dan oslobođenja Stoca

Prije točno prije 26 godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. Bila je to veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata.

Program obilježavanja započeo je u 900 sati u stolačkoj župnoj crkvi, svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković.

Nakon svete mise i mimohoda, koji su prevodile Stolačke mažoretkinje i Puhački orkestar HKUD ”Seljačka Sloga” iz Trebižata, program je nastavljen kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje su položeni vijenci.

U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. Zahvalio je svima koji su se vratili na svoja spaljena imanja na strpljenju i upornosti u ponovnom početku, sve s ciljem da ponovno izgrade bolje društvo i budu slobodni i ravnopravni.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ u izvedbi Puhačkog orkestra HKUD ”Seljačka Sloga” iz Trebižata a nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac, predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te ostala izaslanstava.

[post_gallery]

Back to top