Utemeljen Konzulat Europskih vinskih vitezova za BiH

U petak 19. svibnja 2018. godine u župi sv. Blaža u Gradnićima upriličena je veličanstvena viteška svečanost osnivanja Podružnica (Konzulat) Europskih vinskih vitezova za Bosnu i Hercegovinu, što doista predstavlja povijesni dan od golemog značenja za vinarstvo i vinogradarstvo Bosne i Hercegovine.

Uz brojne članove Senata Europskog vinskog viteškog reda iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, s gospodinom Magisterom Generilisom Konzulom Primusom prof. AlfredomTomborom de Tinterom a čelu, toj gradnićkoj svečanosti nazočilo je 60-ak domaćih i članova tog viteškog reda.

Svečanost utemeljenja bosansko-hercegovačke Podružnice vinskog viteškog reda u Gradncića započela je viteškom procesijom, predvođenom Puhačkim orkestrom HKUD „Seljačka sloga“ iz Trebižata te barjacima vinskih vitezova, od župne dvorane do nove župne crkve sv. Blaža.

Nastavljena je sv. misom koju je, u suslavlju s gradnićkim župnikom fra Nikolom Rosančićem, predslavio don Krešo Puljić, župnik na Bijelom brijegu. Nakon mise uslijedilo je svečano primanje novih vitezova i promaknuće postojećih.

Sam obred popraćen je zvucima Puhačkog kvarteta HKUD “Seljačka sloga” iz Trebižata, koji se za ovu prigodu, prema viteškom protokolu, posebno pripremio.

Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, a članovi su mu ugledni enolozi, vinogradari te brojni znanstvenici, umjetnici, liječnici, diplomati i crkveni velikodostojnici itd.

Osim što mu je cilj ekumenski dijalog svih kršćana, ciljevi Europskog vinskog viteškog reda su i unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi.

[post_gallery]

Back to top